Het is heel menselijk om boos te worden en terug te reageren wanneer iemand je oneerlijk of aanvallend behandelt. Maar juist dat reageren volgens de regels van de ander zorgt ervoor dat zij de controle krijgen. Ze kunnen dan voelen dat ze je raken en dat ze invloed op je hebben. Dit kost je energie en kan je uit balans brengen.
Het probleem?
Als je jezelf laat meeslepen in die reactie, krijgt de ander meer regie en controleert hij jou. Je gaat mee in het spel dat hij speelt, in plaats van dat jij je eigen rust kan bewaren. Hij wordt de persoon die jouw reactie bepaalt, en jij raakt verloren in de emotie.
Gelukkig is er een andere manier: je kiest ervoor niet mee te doen.
Door kalm te blijven en geen directe tegenreactie te geven, geef je de ander geen energie. Je ontneemt de ander hiermee om jou te controleren. Het maakt de aanval minder krachtig, omdat jij niet meedoet aan het ‘spel’. Je antwoordt niet met heftigheid of boosheid, maar kiest voor zachtheid en kalmte. Deze aanpak wordt in veel tradities aangeduid als ‘de kunst van moeiteloze actie’.
Door geen reactie te geven, neem je de regie terug. Je verliest niet je energie en je houdt invloed op de situatie. Het betekent niet dat je toegeeft of zwak bent; het betekent dat je bewust kiest voor rust en kracht van binnenuit. Zo blijf je in controle en voorkom je dat de ander jou uit balans brengt.
Je gaat niet mee in zijn spel, je reageert niet op. Je blijft trouw aan jezelf, en vandaaruit ga je handelen.
Wil je leren hoe je deze kracht kunt oefenen en toepassen in moeilijke situaties?
Ik geef je alvast 3 tips.

1. Neem het niet persoonlijk wat de ander zegt. Zijn oordeel zegt meer over hem dan over jou. Het gaat vaak om zijn eigen ideeën en beperkingen. Let wel; als het terechte feedback is, neem deze dan ter harte.
2. Anker jezelf in de olifant. Dit betekent dat je aansluit bij je gevoel van gewicht, adem en de ruimte. Stel je voor dat je net als een olifant stevig op de grond staat, met rust en vertrouwen. Adem bewust in, herinner jezelf aan je aanwezigheid en geef jezelf een vriendelijke glimlach – als een soort zachte bevestiging dat je stevig en kalm bent.
3. Kijk in je hart, zie het grote geheel en weet waar je voor staat. Ga er niet over onderhandelen, of op de ander reageren. Je hoeft ook niet alles te veranderen of te winnen. Soms is het genoeg om stevig en trouw te blijven aan jouw waarden en te vertrouwen dat je op het juiste pad bent, zonder dat jij je daarover hoeft te verantwoorden of te onderhandelen.
Deze eenvoudige tips helpen je om trouw te blijven aan jezelf, en jouw zachte kracht vast te houden, zelfs in moeilijke situaties. Ze ondersteunen je om kalm en standvastig te blijven, zonder dat je jezelf verliest in de emoties of het spel van anderen.