4 Krachtige vragen, helpend bij emoties ombuigen

Van een rot gevoel naar blijdschap en tevredenheid.

In deze blog ga ik je uitleg geven hoe jij je emoties om kunt buigen en hoe jij ze tot rust brengt.

Emoties; Frustratie, boosheid en verdriet.

Het zijn emoties die we als mens allemaal wel eens mee maken. Jij dus ook, misschien deed je kind niet wat jij wilde, of kwam een collega zijn afspraak niet na, of heb jij een dierbare verloren, of weet je niet wat de toekomst je zal brengen.

Emoties zijn er, we ervaren ze elke dag. Om emoties beter te begrijpen zal ik eerst wat uitleg geven over wat emoties nu precies zijn.

Emoties zijn een allegaartje!

Ze zijn een totaalpakket van:

• Lichamelijke gewaarwordingen

• Gevoelens

• Gedachten

• Impulsen, neigingen om iets wel of niet te doen

• Acties

Wat zorgt voor mijn emotie?

Als eerst wil ik je meegeven dat jij zelf je emoties bepaalt. Misschien denk je dat situaties, je omgeving of de omstandigheden waarin jij je begeeft zorgen voor deze emoties maar niets is minder waar. Hoe jij je voelt komt door hoe jij omgaat met én hoe jij je verhoudt tot de situatie.

Wanneer je vroeger als kind pijn had, en huilde. Leerde je dat je getroost werd. Toen leerde je dat als je huilt aandacht krijgt. Wanneer je moeder reageerde met “oh boem, je bent gevallen. Sta maar op en speel maar door”. Heb je iets heel anders geleerd. Zo heb je door je leven van alles geleerd door te kijken en leren van anderen, hoe zij omgaan met bepaalde situaties en met jou.

Daarbij leer je ook dat er meningen, overtuigingen en oordelen zijn. Anderen hebben die en jij ook. Misschien heb onbewust de meningen van anderen eigen gemaakt. Wanneer bijvoorbeeld je ouders bepaalde zaken belangrijk vonden, en een sterke mening hadden over hoe je dingen moest doen en hoe je het zeker niet mocht doen. Kan het zijn dat je deze over hebt genomen.

En dan?

We zijn in een bepaalde situatie beland. Daar vinden we wat van. We trekken onbewust en geheel automatisch conclusies, we nemen dingen aan, interpreteren, ver- of beoordelen de situatie, we hebben er een mening over, en al deze gedachten zorgen voor hoe wij ons voelen.

Het is dus niet de situatie of de omstandigheid die ons zo laat voelen maar dat wat wij daar over denken.

Jouw gevoel is een gevolg van de situatie + jouw interpretatie. (het ABC principe)

Gedachten komen automatisch op en zijn geen feiten. Het is een oordeel, conclusie, aanname of interpretatie over de situatie.

De situatie, het gevoel en de gedachten reageren allemaal op elkaar. Het is een reactiemechanisme.

Doordat je bewust bent van de gedachten heb je een keuze in hoe je gaat reageren. Waardoor het gevoel en waarschijnlijk de situatie en ook de gedachten veranderen.

Hoe verander je een negatieve emotie naar een positieve?

In de volgende oefening leer ik je graag hoe dat werkt. Hierbij komt mindfulness om de hoek kijken. Het is belangrijk dat jij een beetje van een afstandje kan kijken, naar wat er gebeurd. Zonder afstand zit je namelijk volledig in de situatie of de omstandigheid en overkomt het je. Wanneer je van een afstandje kan kijken naar de gebeurtenis, komt er ruimte voor verandering.

Wanneer je observeert, en van een afstandje kijken is het alsof je vanuit de lucht op je leven of de situatie neerkijkt en gemakkelijk kan manoeuvreren. Je kunt vooruit of achteruit in de tijd kunt gaan en zelfs opzij.  Onze hersenen hebben hiervoor een mooi cadeau, het voorstellingsvermogen. Die kan dit super makkelijk.

De 4 krachtige vragen waar ik deze blog mee begon zijn ontwikkeld door Byron Katie. Ze helpen je om anders naar een situatie te kijken waardoor jij ook anders kunt gaat voelen.

Probeer maar eens uit!

De 4 krachtige vragen

Pak een situatie of persoon erbij. Welke emoties ervaar je? En wat denk je bij of over deze situatie of persoon? Schrijf eventueel je gedachten op. En beantwoordt daarna de volgende vragen, ook op papier.

  1. Is het waar?
  2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, hoe voel jij je, wanneer je jouw gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder deze gedachten? Hoe zou jij je voelen en wat zou je doen?

En keer ze dan 3 x om. Ze noemt dit een omkering. Voor elke omkering geef jij 3 voorbeelden die deze omkering ondersteunen.

Maak tenslotte nieuwe gedachten die je helpen een je goed gevoel geven.

Schrijf ook deze gedachten op, passend bij deze situatie of persoon.

Probeer het eens uit.

Heb je na het lezen nog meer vragen gekregen of wil jij leren om je gedachten nog meer te bevragen zodat ze minder vat op je krijgen, neem dan contact met me op. Ik help je graag.

Liefs Laila