Training Zelfcompassie

Het leven is hard, hoe kunnen we dan meer dan vriendelijk zijn – Jack Kornfield

De training Zelfcompassie is een praktische training voor het ontwikkelen van meer mildheid en vriendelijkheid naar jezelf toe. Je leert door te doen en te oefenen. Deze training is bedoeld voor mensen die de mindfulness training afgerond hebben, ervaring hebben met meditatie of voor mensen die al innerlijk werk verzet hebben en op zoek zijn naar verdieping.

Wat is zelfcompassie?

Compassie of mededogen is het vermogen om je betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel dat van onszelf als dat van anderen. Het gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten en de bereidheid daarin verantwoordelijkheid te nemen. Zelfcompassie is een menselijke eigenschap die bij ieder in aanleg aanwezig is. Vaak is deze echter door verschillende redenen niet tot bloei gekomen. Gelukkig kan zelfcompassie door beoefening wel ontwikkeld en verdiept worden. Dat is waar deze training zich op richt.

Coaching. Therapie. Psychosociale behandeling. 1 op 1 sessie.

Het beoefenen van zelfcompassie is niet egocentrisch, maar zorgt er juist voor dat we een gezonde relatie met onszelf krijgen.

Dat vergroot onze empathie en openheid naar anderen toe.

Voor mij ben jij het voorbeeld geworden!! Na het volgen van de compassietraining bij Laila, hadden we vrijdag alweer onze 2e terugkombijeenkomst. Zorg goed voor jezelf…. Wat hoor je dat toch vaak ! Het lijkt zo gemakkelijk. Voor mij was dat in ieder geval niet zo. Bij Laila kom ik telkens in een warm bad, waardoor je bijna vanzelf goed voor jezelf gaat zorgen. Hier wordt op een liefdevolle manier echt naar je geluisterd. Respect en ruimte voor alles wat zich voordoet. Laila dank je wel voor al jouw vrolijkheid en mooie inzichten. Voor mij ben jij het voorbeeld geworden van wat er wordt bedoeld met compassie voor jezelf.’ – Paul (directeur)

Voor wie?

Voor jou wanneer jij met meer compassie voor zichzelf wil zorgen. En wanneer jij:

 • je grenzen beter aan wilt geven,
 • je innerlijke criticus vriendelijk wilt bedanken voor zijn werk en hem een halt wilt toeroepen,
 • je wilt ontdekken hoe jij jezelf kunt steunen bij moeilijke ervaringen,
 • je in een diepere verbinding wilt komen met jezelf.

Deze zelfcompassietraining is speciaal aan te bevelen voor coaches, therapeuten en mindfulness trainers. Je kunt meditaties, woorden en zinnen uit de zelfcompassie training gebruiken in de begeleiding van je cliënten of deelnemers.

Wil jij met meer compassie gaan leven voor jezelf en een ander?

Ja? Meld je dan nu aan.                                      

Een persoonlijke noot: deze zelfcompassie training (en daarna de opleiding tot compassietrainer) heeft mij ontzettend veel gebracht!

Dit heeft mijn ogen geopend en mijn hele leven veranderd in positieve zin.     

Wat levert het op?

 • Het werkt bevrijdend om minder kritisch te zijn en milder naar jezelf toe.
 • De angst voor het oordeel van een ander wordt minder.
 • Je leert jezelf geven wat je nodig hebt.
 • Je leert waarderen wat er wel is en niet de nadruk te leggen op wat er mist.
 • Je leert niet alleen jezelf, maar ook de ander te zien zoals hij/zij is.
 • Ook verkrijg je inzicht in de elementen van de westerse en Boeddhistische psychologie die betrekking hebben op de beoefening van compassie.

Kortom: door meer zelfcompassie voel jij meer geluk, zelfvertrouwen, optimisme, nieuwsgierigheid, creativiteit en dankbaarheid.

Liefde kan stromen. Als er iets tegenzit, zal ik niet meer zo snel mezelf onderuithalen, maar kan ik even afstand nemen van mezelf en een voor mij verwarmende activiteit doen (vb. muziek luisteren, even rustig 5min op adem komen, gaan wandelen,…). Ik geloof ook meer in mezelf en in mijn krachten, ben liever voor mezelf en minder kritisch. Het ‘pantser’ dat ik rond mij had gebouwd (ook vb. te merken in stramme spieren), komt los.‘- Ellen (psycholoog)

Programma en tijdsinvestering

De training Zelfcompassie is ervaringsgericht, wat betekent dat je oefeningen krijgt en zelfonderzoek doet. Meditatieoefeningen, inzicht/reflectieopdrachten en praktische oefeningen vormen de basis van de training. Daarnaast komen er op een praktische manier theoretische aspecten aan bod en is er ruimte voor het bespreken van ervaringen.

De training bestaat uit 8 sessies van elk 2,5 uur. Naast de groepsbijeenkomsten vraagt de training een tijdsinvestering van ongeveer 30 minuten per dag om te oefenen.

Een onderdeel van de training is een stilte bijeenkomst, waarbij je beleeft wat aandacht en stilte met je doet. Afhankelijk van de locatie kan hiervoor een kleine vergoeding gevraagd worden.

De volgende thema’s komen aan bod:

 • Stoppen met innerlijke strijd
 • Zorgdragen in moeilijke momenten
 • Verdieping op moeilijke emoties als schuld, schaamte, boosheid, spijt en vergeving
 • Van harde kritiek naar compassievol aanmoedigen
 • Eigenwaarde
 • Je doelen en kernwaarden
 • Kwetsbaarheid en acceptatie
 • Verbondenheid

Praktische informatie 

Wanneer: Op de volgende dagdelen worden er trainingen gegeven: Maandagochtend en avond, woensdagochtend en avond, vrijdagochtend en middag. Zie agenda voor alle data in 2023.

Waar: In de praktijk in Valkenswaard, of in de regio van Valkenswaard.

Tijd: 9.00-11.30 uur / 13.30-16.00 uur / 19.30-22.00 uur.

Investering: 387,-. Dit bedrag is inclusief de intakeprocedure, acht trainingsbijeenkomsten, een stiltebijeenkomst, het werkboek en toegang tot alle oefeningen/meditaties.


 

Onze trainingen