Gezinsondersteuning

Family, where life begins and love never ends.

Loop jij met je gezin vast of heb je vragen, zorgen of problemen in je gezinssituatie of bij de opvoeding?

Ik kan je op verschillende manieren daarbij helpen.

Opvoedvragen of problemen

Vragen over de opvoeding of opvoedproblemen kunnen we heel praktisch en methodisch aanpakken, namelijk via Positief Opvoeden, Geweldloze Communicatie of Mindful Opvoeden.

– Positief Opvoeden leer je stapsgewijs. Je krijgt inzichten in je eigen handelen en valkuilen. Je krijgt handvaten en tools hoe je het beste kunt reageren in bepaalde situaties. Dit kan gericht zijn op gedragingen of een ontwikkelingsfase van je kind(eren).

– Geweldloze Communicatie legt de nadruk op verbinding en communicatie. Je krijgt handvaten en tools om als gezin met elkaar in verbinding te komen. Je krijgt inzicht in je eigen communicatie, patronen en gewoontes en wat daar de gevolgen van zijn. Op welke manier praat en luister je? Wat is helpend en wat niet? Geweldloze communicatie wordt ook wel verbindende communicatie genoemd.

– Mindful Opvoeden is verweven met mindfulness. Je leert stapsgewijs om meer mindfulness in je leven te brengen én in je opvoeding. Als ouder krijg je inzicht in je gedachten, emoties en je leert luisteren naar je lijf. Je leert open te staan voor je kind en ervaart hoe je hem of haar het beste kan ondersteunen. Opvoeden is voor-leven: jij bent het voorbeeld. En hoe fijn is het als je dat mindful doet!

Systeemproblematiek

Merk je dat je als gezin vastzit en er samen niet meer uitkomt? Dan gaan we een stap verder dan opvoedingsondersteuning. We gaan dan voor een systemische aanpak voor het hele gezin.

Hierbij kijken we naar de ordening, binding en de balans binnen het gezin. Wat is ieders plek binnen het gezin? Wanneer je op je eigen plek staat in het familiesysteem, weet je gemakkelijker je weg te vinden in het dagelijks leven.

We kijken naar relaties en de verhoudingen tussen alle gezinsleden en wat voor effect die hebben. Hoe is de balans tussen geven en nemen?

Hoe staat het met de (ver)binding en communicatie tussen de gezinsleden? Wat zijn ieders patronen en valkuilen? Hoe steunen jullie elkaar? Enz.

Zodra dit helder is, gaan we samen aan het werk om het gezin weer in balans te krijgen. (zie ook: Wat is een familieopstelling)

Persoonlijke behandeling

De derde mogelijkheid is persoonlijke ondersteuning voor een of meerdere gezinsleden. Soms is het nodig dat de gezinsleden ook een eigen traject volgen. Ieder gezinslid krijgt dan op de persoon aangepaste hulp. Daarbij zal ik altijd het grote geheel van het gezin in de gaten houden. Het gaat er immers om dat ieder gezinslid en het hele gezin in balans is.

“Lieve Laila,
Ik wil je bedanken voor de rust die je me gegeven hebt. Ik heb heel erg in de knoop gezeten met mezelf en wist niet meer hoe ik eruit moest komen. Jij hebt mij dat geleerd met veel geduld, veel tranen, maar ook met veel lol.
Ik kan eindelijk weer de gezellige en rustige mama zijn die ik graag wil zijn EN ik heb mezelf teruggevonden.
Het is fijn om te weten dat er echt iemand naar je luistert en dat alle gevoelens er mogen zijn.
Dank je wel Laila. Je bent geweldig.” – Sanne

Praktische informatie

Heb je hulp nodig of wil je hier meer over weten?

Ja, graag.Onze trajecten