ACT therapie

Ontdek ACT-therapie: Acceptatie Commitment Therapy, een innovatieve benadering van gedragstherapie die draait om doelgerichte actie. Het is geen willekeurige actie, maar actie die wordt geleid door jouw diepste kernwaarden en verlangens.

Gedragstherapie

ACT-therapie, ontwikkeld door Steven Hayes, concentreert zich op het vergroten van jouw psychologische flexibiliteit en het leven volgens jouw eigen authentieke pad. Deze therapie combineert effectieve elementen uit diverse therapeutische benaderingen, waaronder cognitieve gedragstherapie, mindfulness en gedragsanalyse.

Doel van ACT

Het doel van ACT-therapie is niet enkel het verminderen van symptomen, maar het begeleiden van jou naar een waardevol leven, ongeacht de aanwezigheid van deze symptomen en de uitdagingen die je tegenkomt. ACT leert je op een nieuwe, ondersteunende manier in het leven te staan.

De therapie richt zich op het omarmen van moeilijke emoties en gedachten en het versterken van jouw bewustzijn van persoonlijke waarden en levensdoelen. Hierdoor ontwikkel je veerkracht en flexibiliteit om effectief om te gaan met stressvolle situaties en je persoonlijke doelen te bereiken.

Nieuwsgierig en bereidheid

Anders gezegd; het is een therapie die vraagt om nieuwsgierigheid en bereidheid om te accepteren wat er is, te durven voelen van je pijn, het doorbreken van niet-helpende patronen en gaan doen wat voor jou écht belangrijk is. Zodat jij vrijer kunt gaan leven, vanuit je hart.

Acceptatie vormt de basis voor gedragsverandering, samen met bereidheid. Deze combinatie geeft je de mogelijkheid om jouw leven te leiden op een manier die bij je past.

Doen!

ACT moedigt je aan tot actie, gebaseerd op jouw waarden en gericht op jouw persoonlijke doelen. Het maximaliseert jouw menselijk potentieel voor een rijk en betekenisvol leven door:

  • Inzicht te bieden in wat voor jou echt belangrijk en betekenisvol is, dus je waarden boven tafel te krijgen, en die kennis te gebruiken om je te leiden, te inspireren en te motiveren om die dingen te doen die je leven zullen verrijken en verbeteren.
  • Je psychologische vaardigheden aan te leren waarmee je effectief kunt omgaan met lastige gedachten en gevoelens, en volledig kunt deelnemen aan activiteiten en aspecten van het leven die voldoening geven. Je zal meer waarderen en ervan genieten.

ACT heeft zes kernprocessen waar we tijdens de sessies op zullen concentreren:

ACT helpt

ACT-therapie wordt vaak gebruikt bij de behandeling van diverse mentale gezondheidsproblemen, zoals overmatig piekeren, onzekerheid, angst- en stemmingsstoornissen, verslavingen en eetstoornissen.

Tijdens de sessies maak ik gebruik van verschillende technieken, waaronder mindfulness-oefeningen, waardengerichte acties, het identificeren en veranderen van belemmerende overtuigingen en het ontwikkelen van acceptatie voor moeilijke emoties en gedachten.

Kortom, ACT-therapie is effectief op zowel korte als lange termijn, het vermindert stressklachten, angst, depressie, PTSS en chronische pijn, en verbetert de algehele kwaliteit van leven. Het biedt de kracht, het zelfvertrouwen, de vriendelijkheid en de moed om jouw leven te leiden zoals jij dat wilt.

Ben je nieuwsgierig naar wat ACT-therapie voor jou kan betekenen? Plan dan nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.