De Stop, Denk, Doe methode

Het gevaar van gejaagdheid is dat het een gevoel van urgentie en prioriteit creëert, waardoor stilzitten en even rustig nadenken niet meer een instinctieve en logische keuze is. Hierdoor kun je vast blijven zitten in oude patronen.

Reflectiemomenten zijn ontzettend belangrijk. Ze houden je bij de les. Zodat je bewust keuzes kunt maken, terug kunt schakelen naar wat voor jou en op dat moment echt belangrijk is.

Gelukkig kun je dit snel 😉weer herstellen met de Stop, denk, doe – methode.

  • Stop.

Wat ben je aan het doen? Waar was en ben je mee bezig? In je hoofd en letterlijk in je handelingen?

  • Denk.

Is het belangrijk? Sluit het aan bij de belangrijkste doelen voor deze dag? Sluit het aan bij je waarden van vandaag? Is het waardevol? Waar wil jij nu je tijd aan spenderen? En wat kun je doen om dit te laten slagen?

  • Doe.

Welke stappen ga je nu zetten? Ga het doen, voer je plan uit.

Ervaar hoe dit voor je is.

En reflecteer weer eens, sta over een paar uurtjes weer stil en kijk terug naar hoe het gegaan is. En hoe jij weer verder wil.

Krachtige methode

Een mooie methode, die ik heel lang geleden als eens heb geleerd. Ook kinderen krijgen deze methode aangeleerd, in bijvoorbeeld speltherapie. Om niet te gehaast en te impulsief te reageren. We zouden dit ook eens vaker mogen doen. Zodat we bewustere keuzes maken, die meer aansluiten bij onszelf, het werk wat op dat moment echt belangrijk is, en ook hoe we met elkaar omgaan.

Je kunt deze methode op van alles inzetten, je denken, je handelen, je communicatie, je manier van mails schrijven, je contact met collega’s, je dierbaren… Waar zou jij dit voor in willen zetten?

Sta stil, kom tot rust, en uit de haast

Momenten om stil te staan zijn ontzettend belangrijk. Ga niet de hele dag door.

Stop, neem de tijd om stil te zijn en te ervaren wat er is, wat er is gebeurd, en hoe dit nog in jou na zindert.

Denk, is het zoals je werkelijk wilt leven, wilt zijn, doe jij de dingen die er toe doen, zijn het helpende gedachten?

Doe, handel vanuit je waarden, toegewijd aan dat wat echt belangrijk is. Blijf niet hangen in oude patronen, maar maak nieuwe paden.

Stop, denk en doe!

Hoe neem jij dit mee vandaag?

Ik hoop je weer geïnspireerd te hebben, en hoor graag van je wat je er mee hebt gedaan.

Liefs Laila