Hartcoherentie oefening

Doe mee met een hele fijne oefening om harmonie en rust in jezelf te ervaren.

1.     Haal 2 keer zwaar en diep adem.
Richt je aandacht vooral op de uitademing. Wanneer jij je op de uitademing concentreert, kom je terecht in een zachte en evenwichtige toestand.


2.     Breng dan, ongeveer na 15 seconden, je aandacht naar je hartstreek.
Stel je voor dat je door je hart ademt. De in- en uitademing vinden plaats via het hart. En stel je hierbij voor dat je bij het inademen de zuurstof binnenbrengt die je nodig hebt. En stel je voor dat je lichaam zich ontdoet van alle afvalstoffen bij de uitademing. Alle stoffen die je niet meer nodig hebt adem je uit.


3.     Geef aandacht aan je hart, voel dat je zacht en soepel bent, in pure helende en kalme energie. Merk op hoe je hart ontspant.


4.     Wanneer je een lichamelijk iets van warmte, ruimte of rust in je hartstreek ervaart, maak er dan contact mee. Soms is het nog klein of ver weg als je dit nog niet gewend bent. Het kan ook een heel nieuw gevoel van warmte, tederheid of geborgenheid zijn om het zachte in jou toe te laten.


5.     Soms kan het helpend zijn om een beeld of herinnering van liefde toe te laten. Denk aan een moment waarop je liefde hebt ervaren, hebt ontvangen of gegeven, of gedeeld.


Liefde en dankbaarheid zijn mooie gevoelens waarop het hart direct resoneert. Of het nu liefde is voor de natuur, liefde voor een kind, partner of ouder, of liefde voor kunst of iets anders. Er kan een innerlijk gevoel van dankbaarheid, warmte, veiligheid ontstaan, dat direct een glimlach brengt op je gezicht. En in je hart. Het is een glimlach die vanbinnen uit komt.


Het oproepen van positieve emoties, mooie herinneringen of zelfs een bedachte situatie brengt het hart en daarmee het lichaam al meer en meer in evenwicht, balans en rust.

Het hart wordt ook wel het tweede brein genoemd. Daar zitten zo’n 40.000 neuronen die niet alleen in staat zijn om signalen uit onze omgeving op te pikken, maar die ook een eigen geheugen hebben.

Dus wanneer we ons hart vaker laten ervaren dat we in rust, veilig en geborgen zijn, helpt dat om ons lichaam positief aan te sturen.
Ons lichaam staat te vaak continue aan, waardoor ons hoofd overuren draait en het ons lichaam geen rust gunt. We worden geprikkeld, krijgen een korter lontje, en uiteindelijk raken we uitgeput.

Ben bewust van hoe jij omgaat met je lichaam!
Het is bijna vakantie, voor velen de tijd van rust mogen nemen. Deze rust mag jij je vaker schenken, ook door de dagen en weken heen, wanneer je geen vakantie hebt.

Deze oefening is een van de velen, die je lichaam een positieve en gezonde boost geeft om stress te verminderen en je hoofd op andere gedachten te brengen. Gun je lichaam rust, het vraagt erom!

Ik wens je veel plezier met deze oefening. En heb je hem gedaan, laat dan weten hoe het was. Zo stimuleren we elkaar misschien meer om deze oefening wat vaker te doen.