Hoe kun je er echt zijn voor jezelf?
Als alles altijd beter, mooier en sneller moet, is je huidige leven nooit goed genoeg.
Hoe kun je minder eisen van jezelf?
Met zelfcompassie!
Wat is zelfcompassie eigenlijk?
We vergelijken zelfcompassie vaak met eigenwaarde. Lang dachten we dat het belangrijk was om je eigenwaarde te vergroten. Werken aan zelfvertrouwen noemen we het. Je kent het vast wel.
Eigenwaarde is lange tijd heel positief omschreven en zou belangrijk zijn voor je welzijn. Pas toen ik over zelfcompassie ging lezen en een cursus had gevolgd snapte ik het hoe het zit. Eigenwaarde en zelfcompassie zijn echt twee verschillende dingen.
Eigenwaarde betekent; ik ben goed als ik de eerste, de beste, mooi of slim ben. Een tijdje lukt dit wel, maar ergens kom je vroeg of laat iemand tegen die de eerste is, beter, mooier of slimmer is dan jij. Je vergelijkt je met anderen en wordt elkaar concurrent. Je kijkt met ogen van anderen naar jezelf.
Eigenwaarde zegt; “ik ben oke wanneer ik oke ben; als ik iets heb bereikt of als anderen zeggen dat ik goed ben.”
Eigenwaarde en zelfvertrouwen heb je wanneer het goed met je gaat, en ze nemen de benen als het niet goed gaat. Daartegenover staat zelfcompassie. Zelfcompassie blijft altijd, zowel in goede als slechte tijden.
Zelfcompassie zegt; “ik ben oke, ook als ik niet oke ben. Ik mag fouten maken en kan niet alles perfect”. Je accepteert jezelf zoals je bent, met al je kwaliteiten én je imperfecties als een deel van jou, zonder jezelf daar over te veroordelen.
En daar gaat het om, je bent oke zoals je bent!
Sta jij jezelf toe dat je fouten mag maken, mag jij kwetsbaar zijn? Sta jij jezelf toe dat je als mens ook behoeften hebt, en wil je daar rekening mee houden? Kan jij oke zijn gewoon zoals dat je bent, zonder dat je altijd iets moet?
Waarom is het tegenwoordig zo lastig om er voor jezelf te zijn?
Onze hele maatschappij is gericht op het jaagsysteem. We moeten steeds meer, hoger en beter. We streven met z’n allen naar perfectie. We verwachten steeds meer van elkaar. Dit stimuleert je om nog meer van jezelf te gaan eisen en dat maakt het moeilijker om liefdevol of vriendelijk naar jezelf te zijn. Maar wat als we nu eens tevreden waren met wat we doen, wie we zijn? En stoppen met het állerbeste uit onszelf te halen, of de laatste stukjes energie uit ons zelf te knijpen? Hoe zou dat zijn…..
En wat denk je van de haast en snelheid waarin we met z’n allen leven. Het heeft een grote negatieve invloed op ons gestel. Hoe vriendelijk ben je voor je kinderen als je met haast leeft? En voor jezelf?
Hoe vaak maakt haast werkelijk een verschil? Vrijwel nooit. En toch blijven we rennen en onszelf vooruit jagen.
Wat kan zelfcompassie voor je doen?
Je kunt met zelfcompassie het patroon doorbreken van steeds maar doorgaan, blijven streven naar het volgende doel en heel streng zijn voor jezelf.
Als je liefdevol bent voor jezelf dan ga je niet het laatste stukje van jezelf uitpersen om nog net een stapje beter je best te doen of jezelf te veroordelen als het niet lukt. Zelfcompassie houdt in dat je juist kiest voor liefde voor jezelf en liefde voor het leven. Wat betekent dat jij er bent voor jezelf, je grenzen bewaakt en ook je onhebbelijkheden, je imperfecties en je ongemakken accepteert. Jij mag zijn wie je nu bent!
Daarnaast is er nog een ander basis idee; dit moment is oke en draagt alles in zich om nu gelukkig te zijn, je hoeft het niet te veranderen of een verbetering aan te brengen. Je hoeft nergens anders te zijn, je hoeft er niet voor te vluchten of het te bevechten.
Happiness is now, here or nowhere.
Stop met jagen of vluchten!
Er zijn 3 emotieregulatie systemen; gevaar systeem, jaag systeem en het zorg- en kalmeringssysteem. Er kan er maar 1 actief zijn. Bij veel mensen is het zorg- en kalmeringssysteem nauwelijks ontwikkelt omdat zij vooral leven vanuit het jaag en/of gevaar systeem. Ik ben van mening dat het tijd wordt dat we met z’n allen op een andere manier in het leven gaan staan. Bewust en vanuit liefde, in plaats van op de automatische piloot, onbewust en vanuit angst.
Hiervoor het is nodig dat we aandacht gaan geven aan het zorg- en kalmeringssysteem. Waarin je een vredigere gemoedstoestand ervaart, waarin jij je tevreden voelt, rust en kalm. Waarin speelsheid, vrolijkheid en ruimte voor jezelf aanwezig zijn. Je wordt niet door je hoofd aangestuurd om alert te zijn en om te streven, maar je voelt ervaart meer energie en vertrouwen van binnen uit.
Zie jij het voor je? Hoe zou dit zijn voor jou?
Hoe ontwikkel je zelfcompassie?
Door te oefenen. Ja zo simpel is het, maar tegelijkertijd weet ik ook dat het moeilijk is. Omdat ons hoofd zolang op de troon heeft gezeten, vergt het veel kracht en moed om het anders te gaan doen.
Daarom geef ik training in zelfcompassie.
Waarin je stap voor stap in 8 sessies (14 weken) leert om op allerlei manieren vriendelijkheid voor jezelf te ontwikkelen, voor jezelf te zorgen en jezelf bij te staan. We oefenen vooral met het activeren van het zorg- en kalmeringssysteem, daarnaast krijg je inzicht in je patronen, ga jij je criticus en beschermer een halt toe roepen en krijgt je zachte stem meer ruimte.
Meld je nu aan voor de training.
Mindfulness vraagt: ”Wat ervaar ik?’
Zelfcompassie vraagt: ‘Wat heb ik nodig?’
Je krijgt met zelfcompassie een leven met meer rust, vertrouwen, liefde/compassie, innerlijke kracht en plezier!
Wil je meer informatie over zelfcompassie of de training kijk dan hier.
Voor mij was dit dé training die mijn leven voor altijd heeft veranderd. Van kritisch naar mezelf naar een leven vol met liefde. Wat een bevrijding.
Wil jij liefde ervaren en het ook meer ruimte geven?
Doe dan mee.