Hoe vol is jouw glas?

Of stroomt het over….

De ene mens heeft meer prikkels nodig dan de ander. Sommige mensen genieten van veel prikkels en lijken eeuwig door te kunnen gaan. Anderen zijn na korte contacten al moe of afgeleid.

We leven in een wereld die voortdurend verandert en steeds nieuwe prikkels geeft. En … de hoeveelheid prikkels van nu lijkt van een andere orde te zijn dan vroeger. We worden overspoeld met nieuwe dingen, ideeën, trends, technologieën en een bulk aan informatie. Recent onderzoek laat zien dat ‘the age of information overload’ nadelige gevolgen kan hebben voor de hersenen en onze kwaliteit van leven.

Veel prikkels komen namelijk ongevraagd, dag en nacht, onze hersenen binnen. Dat wat we zien, ruiken, proeven, horen en wat we denken en voelen. Of we zoeken ze juist op, bijvoorbeeld de telefoon waar we bijna niet meer zonder kunnen, waarin we liken, swipen en op zoek gaan naar… zeg het maar.

Zo wordt ons stress systeem voortdurend uitgedaagd.

Naast deze dagdagelijkse prikkels, waaraan we continue worden blootgesteld, hebben we ook andere prikkels die aanwezig zijn. Denk maar aan de extra prikkels die voortkomen uit belasting van oa. gezin, werk, deadlines, feestjes, hevige emoties. Ook kan het zijn dat je een periode langer last heb van meer prikkels door bv zwangerschap, nieuwe baan of ziekte. En dan heb je ook nog de langdurige prikkels, denk aan relatieproblemen of scheiding, mantelzorg of langdurig werkeloosheid. Daarbij heb je nog jouw basis vanuit je eigen gezondheid en jeugdervaringen of trauma’s.

Een hoop prikkels dus, die je elke ervaart. En wat doet dat dan met je?

Wat gebeurt er als we overprikkeld raken?

Daarin zijn 4 fasen te onderkennen;

  1.  Als eerste komen er spanningssignalen in je lijf. Denk aan hoofdpijn, buikpijn, gespannen schouders, snellere ademhaling, duizelig, knoop in de maag, concentratieverlies, dagdromen, of we krijgen een korter lontje of zijn moe.
  2. Als dat te lang doorgaat, en je neemt niet op tijd rust dan gaan we over naar de tweede fase. We gaan ons dan terugtrekken, slapen slechter, er is meer kans op hoofdpijn en emotionele reacties zoals irritatie/frustratie. En we kunnen ons ook gaan afleiden door eten / drinken of we storten ons actief op het werk of op het huishouden om maar bezig te zijn.
  3. Wanneer de overprikkeling te lang aanhoudt, dan krijg je daar ook lichamelijk en psychisch last van, denk aan eczeem, rug-, nek- en schouderpijn, angst, paniek, stressklachten, huilbuien en tot slotte kun je in een depressie raken of een burn-out krijgen.
  4. Wanneer je over een lange periode overprikkeld bent, dan kun je vast komen te zitten. En ligt verslaving om de hoek, er is dan een verhoogde kans op hart en vaatziekten, obesitas of andere lichamelijke klachten en chronische ziekten.

Luister naar je lichaam!

Daarom is het zo belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Om bewust te worden van wat er binnen in jouw gebeurt. Je lichaam geeft je belangrijke informatie over jouw gezondheid, wat jij belangrijk vindt en wat je nodig hebt. Door niet te luisteren naar je lichaam bouw je spanning op, en kun je overprikkelt raken, en uiteindelijk afdwalen van wat werkelijk goed is voor jou.

Vandaar het belang om op te merken hoe prikkels bij je binnenkomen, of anders gezegd, wanneer de spanning bij je op begint te bouwen. Onbewust gebeurt dit continue. En misschien hebben we ons ook onbewust geleerd om niet te luisteren naar ons lichaam, omdat het lichaam ons van alles vertelt wat we niet willen horen (neem rust, dat voelt niet fijn, stop hiermee). Het noodzaak om hier  verandering in te brengen. Om bewust wel te gaan luisteren naar je lichaam, om erger te voorkomen.

Maar hoe doe je dat nu?

  • Slapen

Iedere dag krijgen we te maken met prikkels, en iedere dag gaan we van ontspanning naar lichamelijke spanning – fase 1. Op een normale dag verwerk je een gezonde hoeveelheid aan prikkels en herstel je ’s nachts om weer bij 0 – ontspanning uit te komen. Dus een gezonde nachtrust is een belangrijk hulpmiddel. Ook als je in fase 2 zit en een aantal nachten bij kunt tanken kom je ook wel weer op 0 uit om de prikkels te verwerken.

Alleen ‘s nachts bijslapen is voor velen niet genoeg. En is ons glas vol of zelfs aan het overstromen. Dan hebben we meer nodig om overprikkeling te voorkomen.

Hoe zou het zijn als je eens bewust ging luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft? En ook bewust kijkt of luistert naar wat je verstand over je lichaam denkt? Meestal zal het lichaam je dan aangeven dat het zich genegeerd voelt of achtergesteld. En de geest geeft aan dat het lichaam niet mee werkt, te lui is of zich aan stelt.  Neem eens de tijd om te luisteren naar je lichaam.

  • Wat vraagt het lichaamoefening

Doe eens de volgende oefening: Stel je voor dat je in een stoel zit, en je lichaam zit tegenover je. Vraag eens hoe het met hem/haar gaat. En neem de tijd om echt te luisteren. Je mag ook vragen stellen. Laat je oordelen achterwege en sta open voor het verhaal en wat het lichaam je vraagt te doen.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om ook gedurende de dag af en toe stil te staan en te luisteren naar je lichaam om de spanningen die zich onbewust opbouwen in je lijf op te merken, en deze weer los te laten en te ontspannen.

  • De 3 minuten adempauze

“De 3 minuten” is hier een heel goede oefening voor. Neem hiervoor 3 minuten de tijd. 1 minuut om op te merken waar je hoofd allemaal mee bezig is, voel ook de emoties die hierbij optreden en wat er gebeurt in je lijf. Voel de spanning, ongemak of pijn en hoe je lichaam reageert op de gedachten en emoties die door je heen gaan. Dan neem je 1 minuut de tijd om met je aandacht bij de adem te zijn. Al het andere laat je met rust. Je ervaart de beweging van de adem, je voelt hoe het nu ademt in jou. Meer niet. En dan heb je de laatste minuut. Je breidt langzaam je aandacht uit naar je hele lichaam. En voel hoe het aanvoelt. Als je wilt kun je nog eens diep in en uit ademen en op de uitademing de spanning die aanwezig is loslaten door je lijf te verzachten en te ontspannen. En voel dan ook je gezichtsuitdrukking, je houding. Ik nodig je dan uit om een kleine glimlach te plaatsen op je gezicht en merk op wat dat met je doet. Neem een rechte en waardige houding aan en open dan weer zachtjes je ogen om de dag weer verder te gaan. Met meer rust en aandacht.

Deze oefening kun je een aantal keer per dag inplannen. Liefst elk dagdeel zodat je de tijd neemt om op tijd weer te ontladen. In plaats van de spanning die je onbewust opbouwt, door de dag heen, mee te blijven sjouwen.

  • Relaxatie.

Een andere oefening die ik je aan wil raden om de kleine spanningen op te kunnen gaan merken is een relaxatieoefening. Waarin je al je lichaamsdelen aan gaat spannen en daarna ontspannen. Wat belangrijk is bij deze oefening is dat je het lichaamsdeel maar heel zacht aanspant, en zodra je de eerste spanning opmerkt je stopt en even vasthoudt, voor zo’n 10 seconden. En daarna voor 20 seconden ontspant voordat je weer verder gaat naar een ander lichaamsdeel. Adem wel gewoon door als je aanspant!

Zo leer je de kleine spanningen in je lichaam op te merken. En hoe meer je je lichaam leert kennen, hoe eerder je deze kleine spanningen opmerkt en dus even kan stoppen met je bezigheid en je lijf ont-spanning gunt. Een kleine pauze om te ontladen/ontspannen zal je helpen om minder overprikkelt te raken. Omdat je meer luistert naar je lichaam en naar wat je nodig hebt.

  • Bewegen.

Naast ontspanning is beweging een hele goede uitlaatklep. Wandelen, sporten, yoga. Allemaal goed om te ontladen van spanning. Tenminste als je het zonder moeten of dwang doet, of prestatiedrang. Anders breng je onbewust nog meer spanning aan.

Een andere manier van bewegen is tapping. Het kloppen van je lichaam. Je gaat dan met vlakke hand over je lichaam en klopt het wakker. Hierdoor komt er meer energie vrij en stroomt alles lekker door. Waardoor de spanning die zich vastzet in je lijf, in beweging komt en er dus ook weer uit kan gaan.

En soms is het gewoon lekker om achter je bureau, terwijl je werkt, even je handen van het toetsenbord te halen en je hoofd en schouders zachtjes te rollen. En eens een aantal keer te zuchten of te gapen en te rekken en te strekken.

Start!

Allemaal kleine oefeningen die je kunt doen om opgebouwde spanning los te laten, en overprikkeling te voorkomen.

Let op: ik ben nog het allerbelangrijkste vergeten te schrijven.

Het werkt niet als je het niet gaat doen. De uitdaging is om eraan te denken, om op te merken dat er spanning is en om dan een oefening te starten!

Neem jezelf voor om goed voor jezelf te gaan zorgen. Met welke goede reden dan ook. Motiveer jezelf elke dag.

Dus…. Wat neem jij je vandaag voor om te doen?

Om te ontspannen, ontladen en om overprikkeling te voorkomen?

Zodat je vanavond nog energie over hebt…

Wil je hier meer over weten of heb je hulp nodig?

Bel of app me dan op 06-517 517 92.

Liefs Laila