Je lichaam in balans

Misschien heb je er nooit zo naar gekeken, maar je lichaam is een wonder dat de 7 wereldwonderen overtreft. Je lichaam heeft zelfs een hart en een eigen intelligentie. Je lichaam ondersteunt je in het avontuur van het leven.

Een liefdevolle relatie met je lichaam, is een basis voor geluk en gezondheid. Je lichaam laat je toe het leven te ervaren en te vieren om geluk, vreugde en liefde echt te voelen.
Het is een maatje voor het leven, je lichaam weet hoe het echt met je gaat en wat je nodig hebt.

Toch wordt ons lichaam soms verwaarloosd. We kunnen het lichaam onder druk zetten, om toch maar te doen wat we willen doen, of denken te moeten doen. Dan raakt het lichaam uitgeput, en wordt het daar ook nog eens om veroordeeld. Of misschien geef je je lichaam te weinig slaap, voeding, verzorging of beweging om het te verkwikken. Het leven wil door je heen stromen!

Je lichaam is een barometer die je vertelt hoe goed jij voor jezelf zorgt.

4 lichamen

De mens bestaat uit 4 lichamen;
Zowel fysiek, mentaal, energetisch en spiritueel.

Je hebt hierin een mannelijk en vrouwelijk deel. Mannelijke energie vindt je in het fysieke en mentale lichaam, en de vrouwelijke energie in het energetisch en spirituele lichaam.

Wat we veelal zien is dat onze samenleving gefocust is op de fysieke en mentale kant. Het willen, doen en volbrengen van zaken. We willen als mensen en zeker op de werkvloer zoveel mogelijk concreet en meetbaar maken, zaken oplossen, en noem maar op.
Je energetische en spiritueel lichaam wordt hierin vaak niet meegenomen. En wat gebeurt er dan? Dan stroomt de energie niet. Er is geen balans, jij bent niet in balans omdat de delen in jezelf niet samenwerken.
Wanneer we ons in balans zijn, zijn we in zijn geheel verbonden. Het systeem is in balans, tussen alle 4 de delen.

En kun je ervaren dat je deel uit maakt van een groter geheel. Dit is een holistische benadering.

Je fysieke lichaam

Dit is het lichaam. Het lijf dat je ziet, en waaraan anderen je kunnen herkennen. Het fysieke lichaam omvat alles wat zich binnen jouw lijf bevindt (je skelet, je spierstelsel, je zenuwstelsel, organen etc.) en alles wat van buitenaf te observeren valt. Ook isothermostaten horen bij je fysieke lichaam. Je lichaamstemperatuur is de bekendste fysieke ‘balansregelaars’, maar denk bijvoorbeeld ook aan je glucosespiegel, je zuurgraad (Ph waarde) en je schildklierhormoon spiegel. Al deze thermostaten houden je fysieke lichaam in balans. En vergeet je zintuigen niet die horen ook bij het fysieke lichaam. Het ervaren via je zintuigelijke lichamelijke waarnemingen, zorgt voor een volledigere ervaring.

Je fysieke lichaam geeft jou continue signalen over hoe het met je gaat. Hoe meer jij deze signalen opmerkt, hoe beter je kunt voelen hoe het met je gaat, en in hoeverre je gezond bent.

Je mentale lichaam

Dit heeft betrekken op het denken. Niet op het voelen en het ervaren, zoals je met je lichaam doet.
Je mentale lichaam omvat de persoonlijkheid waarmee je denkt, reageert en je gedraagt.
Daarnaast heeft dit lichaam betrekking op onder andere je bewustzijn, drijfveren, je ego en afweermechanismen. Dit gebeurt veelal onbewust.

Veel signalen uit de omgeving bereiken het mentale lichaam niet. En juist daarom zijn je fysieke, energetische en spirituele lichaam zo belangrijk.

Je energetische lichaam

Alles wat er in je fysieke lichaam stroomt is het energetisch lichaam. Je energetisch lichaam is niet zichtbaar maar wel voelbaar. Bekende bewegingen van energie zijn de ademhaling en emoties. Het energetische lichaam kun je van binnen opmerken. Het is ook van buitenaf merkbaar. Denk maar aan je uitstraling, of persoonlijke aantrekkingskracht, de energie die je uitstraalt.

Je energetische lichaam omvat onder andere de volgende systemen: de 7 chakra’s, meridianen, aura’s, yin & yang, hartcoherentie ( het samenvallen van je hartritme en ademritme) hersengolfcoherentie en het hara punt (het heilige gebied rond je navel, de belangrijkste bron van kracht, rust en stabiliteit).

Je spirituele lichaam

Je spirituele lichaam is je hogere Zelf. Er is iets dat jouw “ik” overstijgt. Dat is de kern van je wezen. De ziel, jouw hogere Zelf, is jouw innerlijke wijsheid.

Je spirituele lichaam, je innerlijke wijsheid, je ziel, dat is de beste coach die jij jezelf kunt wensen. Het is de zachte stem binnen in jou!

Het neemt je mee naar een wereld van verbondenheid, oordeelloosheid, belangeloosheid en wederkerigheid. Deze ‘stem van liefde’ wordt ook wel inner teacher genoemd en veroordeelt nooit. Hoe fijn klinkt dat?

Wil jij jouw spirituele lichaam verder ontwikkelen?

Oefen dan met aandacht. Werk aan je opmerkzaamheid, oefen met meditatie, ademwerk en zelfcompassie. Kernbegrippen zijn dankbaarheid, compassie, mildheid en gelijkwaardigheid.

Hoe meer je hier mee oefent, hoe vaker je keuzes zult maken uit liefde (niet-veroordelend, verbindend) in plaats vanuit ego.

Een training mindfulness en zelfcompassie zal je hierbij zeker kunnen helpen.

Om je alvast op weg te helpen, geef ik je hier een oefening mee, het kloppen van de meridianen.

Mag ik je uitnodigen om elke dag, het liefst in de ochtend deze oefening te doen.
Bij het doen van de meridianen klop, klop je het lichaam in de ochtend stevig wakker, de buitenkant wordt geklopt. Doe de hele oefening met gevoel. Niet te hard en ook niet te zacht. De ene dag is de andere niet, dus stem je iedere dag weer opnieuw af op jezelf.

Laat de energie maar stromen

Je begint met het lichte trommelen op de borstkas, waarbij je een geluid kan maken. Het geluid en het kloppen, zorgt voor het los trillen van afvalstoffen uit de longen. Hierbij mag je jezelf op de borst kloppen.

Met een vuist of de vlakke hand ga je naar de linkerkant van de borstkas en volg je al kloppend de binnenkant van de arm naar de binnenkant van de hand. Aan de andere achterkant van de arm ga je van de hand, richting de elleboog, over de bovenarm naar de achterkant van de schouder en de nek. Geef jezelf hier een goede schouderklop.

Via het trommelen op de borstkas, ga je naar de andere arm, binnenkant al trommelend naar de hand over de hand aan de achterkant weer omhoog, schouder en nek. Ook hier geef jij jezelf een goede stevige schouderklop.

Via de borstkas naar de bovenbuik. Dan naar links, linker zijkant van de buik al trommelend richting het linker heupbeen, dan van het linker heupbeen over de onderbuik naar de rechter heupbeen en daar van de onderbuik richting bovenbuik. Horizontaal al kloppend over de buik van rechts naar links, dan weer naar beneden enz.

Breng rechter hand naar de rechter lies en linker hand in de linker lies. Klop hier even (mag wat harder) en dan over de voorkant van het been al kloppend naar de knie via de schenen naar de voeten en de tenen. Stamp eventueel met je voeten voor de voetzolen. Dan vanaf de binnenkant van de voeten al kloppend omhoog, naar de knieën, naar de binnenkanten van de bovenbenen en via de liezen naar de billen.
 
Vanaf de billen gaat de kloppende beweging aan de achterkant van de benen richting de knieholtes (die je ontziet), via de kuiten naar de buitenkant voeten en de kleine teen. Dan weer omhoog aan de buitenkant van de benen al kloppend tot en met de heupen.
Maak dan vuisten die je in de rug legt, net onder de ribben en draai hier zachtjes een aantal rondjes de ene kant uit, daarna de andere kant uit. Dit zorgt voor het stimuleren van de nierenergie.

Omhels jezelf daarna met 1 hand op de schouder en de andere hand onder de schouder op de ribbenkast en klop jezelf met vlakke handen. Wissel dan de omhelzing van de armen en klop ook deze schouder en zijkant van de ribbenkast.

Tokkel met je vingers over het voorhoofd, de wangen, langs de oogkassen, de neus, de mond, lippen en kin. Zet dan de vingers bij de kaakspier voor de oren, open de mond een beetje zodat je weet of je goed zit en masseer deze spier even. Pak dan de oren en de oor randen en masseer ze wat.

Als laatste zet je de vingers aan de haargrens en masseer je de hoofdhuid van voor naar achteren, masseer daar even de nek en kom weer naar voren. Zet de vingers aan de haargrens in de buurt van de oren en wrijf hier ook van voor naar achteren.
Voel dan goed na hoe het lichaam tintelt en sprankelt.

En hoe was om de oefening te doen?

Wil je meer oefeningen, tips of adviezen? Laat maar weten als ik iets voor je kan betekenen.

Liefs, Laila

(Bron; holistik)