Ben je de laatste tijd moe, futloos of zit er weinig energie in je? Door allerlei omstandigheden zoals stress, hard werken of andere zaken kan je batterij gewoon leeg raken. Het werk vraagt veel aandacht in de vorm van vergaderen, deadlines, planning en ook privé wordt de nodige aandacht van je gevraagd. Je partner, kinderen, gezelligheid met vrienden, sporten en andere activiteiten. Hoe houd je voldoende energie om al die ballen in de lucht te houden?
Hoog tijd om je batterij in de gaten te houden, en weer eens goed op te laden.
Stel je voor dat je dat we een zichtbare batterij hadden. Helemaal vol is 5 streepjes (net als je telefoon) en bijna leeg is 1 streepje of zelfs een rood streepje.
Als je batterij leeg raakt, gaat je lichaam allerlei signalen afgeven zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, somberheid en lichamelijke klachten.
Als je niet naar deze signalen luistert of ernaar handelt, blijft je energieniveau dalen en bereik je uiteindelijk een punt waarop je niet meer goed functioneert. De telefoon valt dan uit. En wij kunnen dan in een depressie of burn-out geraken.
Wij mensen gaan vaak door tot dat we niet meer kunnen. Dat is jammer en zeker niet nodig, want hoe dieper je zakt -hoe leger je batterij- hoe langer het duurt om die weer op te laden.
Dus zorg ervoor dat je net als je telefoon, jezelf ook tussendoor oplaad. En niet wacht totdat je batterij helemaal leeg is en jezelf dan pas aan de lader legt.
Sta eens stil bij jouw batterij.
Hoe vol zit je nu? En wanneer gun jij jezelf de tijd om op te laden. En op welke manieren laad jij op?
Zorg ervoor dat je net als je telefoon, ook jezelf tussendoor oplaad. En wacht niet totdat je batterij helemaal leeg is en dan pas aan de lader legt. Want net als dat de telefoon uitvalt, val jij dan ook uit. Een telefoon kun je dan aan de lader leggen en weer verder bellen, helaas werkt dat bij ons als mens net even anders. Uit is uit, en duurt het lang voordat we weer op volle kracht kunnen functioneren.
Check regelmatig je batterij!
Een van de manieren om te checken hoe vol je batterij is, is door verschillende keren per dag naar je lichaam te luisteren en stil te staan bij hoe het met je gaat. “Voel je spanning of ontspanning? En waar is je hoofd allemaal mee bezig? Wat gaat er nu allemaal door je heen?”
Ben eerlijk naar jezelf in alles wat je opmerkt, ga het niet groter of kleiner maken. Luister oprecht naar jezelf en gun jezelf zo’n incheck moment.
Gun jezelf een oplaad moment als je voelt dat het nodig is!
Ga regelmatig stil staan bij hoe jij je voelt en waar je allemaal mee bezig bent. Zo wordt je bewuster van je gedachten en de emoties die je wel eens meenemen. En ook van je energiehuishouding, en wat je nodig hebt. Hierdoor kan jij je grenzen beter bewaken.
Zo kun je stress signalen, die aangeven dat je het rustiger aan mag doen, beter opvangen en je omgeving een seintje geven; nu even niet.
Welke opladers heb jij?
Gun jezelf elke dag een oplaadmoment. Het maakt daarbij uit wat en hoe je dat doet, als jij jezelf tussendoor aan de lader legt. Ga bijvoorbeeld 10 minuten niets doet, ga wandelen in de bossen, ga mediteren of muziek luisteren. Het gaat erom dat je hoofd ‘uit’ gaat. Het maakt niet uit wat je dan doet, als je het maar doet. Zorg voor een ‘uit’-schakeling.
Én…. maak er een gewoonte van!
Net als dat je waarschijnlijk je telefoon dagelijks aan de lader legt, om er voor te zorgen dat die niet uit valt, mag jij er ook een gewoonte van maken om tijd te nemen om jezelf aan de lader te leggen.
Wanneer ga jij je vandaag aan de lader leggen?
Wil je meer weten hoe je dit kunt doen, of merk je dat je moeite hebt om je batterij op te laden, neem dan contact met me op. (laila@lailavsser.nl of 06-51751792)
Ik wens je een fijne dag.
Met warme groet,
Laila Visser