Puur jezelf – dankzij een burn-out

Je echte zelf – dankzij een burn-out, ziekte of crisis

Soms kom je pas tot nieuwe inzichten wanneer je tot op de bodem bent geraakt, of keihard tot stilstand wordt geroepen door een burn-out, ziekte of crisis. Soms is een burn-out of andere crisis nodig, maar ja wil je dat wel…

Mij gebeurde dit met een hernia, 6 maanden in bed liggen en niets kunnen. Merken dat mijn lijf niet meer mee wil in de manier waarop ik leefde. En stiekem gezegd ik ook niet, maar ik had niet de guts om dat toen te erkennen.

Inmiddels heel wat jaren verder, zie ik wat deze periode me opgeleverd heeft. En mede met mij, die een burn-out of andere crisis hebben ervaren, kijken vaak positief en dankbaar terug naar deze tijd.

Een pas op de plaats is nodig

Stil staan om tijd te nemen zodat je kunt ervaren hoe het echt met je gaat is zeer belangrijk. Dat weten we allemaal, maar wanneer? We doen dit meestal niet. We zijn gewend om door te gaan, en vergeten deze belangrijke momenten.

Soms is een verplichte pas op de plaats, overspannenheid, depressie, ziekte of een burn-out nodig; het zijn allemaal manieren om – op een behoorlijk confronterende manier – ruimte te geven aan jezelf en tot inzichten te komen.

Veel mensen zeggen achteraf dat ze deze periode niet hadden willen missen. Hoe komt dat toch?

Waarom moeten we tot stilstand gedwongen worden om verder te komen?

In de wereld waarin we nu leven is het normaal geworden dat we maar door gaan, en volle gas ons werk doen. Het is normaal geworden dat we continue aan staan, en dit wordt ook nog eens door social media en whatsapp gestimuleerd. Er blijft dus weinig tijd over voor een rustig moment, of reflectie.

Een onvrijwillige manier van een pas op de plaats zoals een ziekte of burn-out kan je soms opnieuw laten kijken naar je leven. Veel mensen die een soortgelijk iets mee maken, staan stil bij hun manier van leven en nemen beslissingen om het anders te gaan doen.

Wat ik vaak zie is dat mensen na depressie, ziekte of burn-out hun leven anders gaan waarderen en duidelijker keuzes maken in waar ze wel en geen tijd aan willen schenken, ze hebben ervaren dat ze grenzen hebben, dat ze niet onkwetsbaar zijn en willen voor zichzelf gaan zorgen. Anders dan dat ze voorheen gedaan hebben.

Wijsheid

Een burn-out of een andere pas op de plaats waarin je moet stilstaan, kan je erop wijzen dat er andere dingen belangrijk zijn, anders dan je voorheen dacht. Je staat stil bij wat echt belangrijk is in het leven, je ervaart wat wel en niet voor je werkt, welke behoeften je hebt, je grenzen. Je krijgt de tijd om echt te gaan luisteren naar jezelf en gaat voelen hoe het werkelijk met je gaat.

In het gewone leven denken we hier vaak niet over na, omdat we te druk zijn, we zijn dan ook vooral bezig met de buitenwereld. En nemen niet de tijd voor onze binnenwereld.

Machteld van den Heuvel, noemt het een herijking. Een nieuw begin, een checkpoint. Je vraagt je af : ‘Wat is echt van waarde voor me? Waar haal ik mijn energie uit en waarin niet? Waarin vind ik rust? Wie ben ik naast mijn werk nog meer?’ enz. Vaak steken mensen veel energie in hun nieuwe inzichten, alsof ze het licht hebben gezien.

Ook op de langere termijn is zo’n herijkingsmoment een omschakeling. Je gaat meer bewust leven, zoals jij dat echt wilt. Je houdt je grenzen in de gaten en voelt dat je het echt anders wilt. Voluit leven op jouw manier, ipv overleven en voor de ander. Bijvoorbeeld door meer aandacht aan je gezin te spenderen, hobby’s op te pakken, of voor jezelf beginnen in plaats van in loondienst.

Door een pas op de plaats neem je de tijd om je leven te overzien, en valt er veel ruis weg. Waardoor je veel dingen helderder ziet. Je komt in contact met je kernwaarden, hoe jij in het leven wilt staan, en wat jij belangrijk vind ik het leven.

Maar ja wil je het zover laten komen?

Voor iedereen is het belangrijk om zo af en toe een pas op de plaats te maken, stil te staan bij jezelf. Te luisteren naar hoe het werkelijk met je gaat en weer eens je manier van leven onder de loep nemen om te ervaren of dat nog bij je past.

Dit kun je doen door echt pauzes te nemen, een moment van stilte in te lassen met volle focus op jou. Jezelf voornemen om te vertragen werkt ook. Wanneer je wat langzamer door het leven gaat, ervaar je meer en kom je ook meer tot besef van wat er om je heen en binnen in jou gebeurt.

Er zijn allerlei manieren om aandacht te geven en een bewuste pas op de plaats te maken.

Je kunt ook een training volgen die je eigenlijk meeneemt in het proces van stilstaan bij jezelf en je ondersteunt op deze verkenningstocht. En dan heb ik het over een cursus zelfcompassie. Hierin leer jij je werkelijk kennen, diep van binnen, je grenzen, je kernwaarden, hoe jij in het leven wilt staan, wat voor jou echt belangrijk is. Je pijnen, je verlangens, je schaamte, schuld en spijt, en leert hierbij stil te staan en voelen hoe je echt wilt leven.

Andere mensen zijn je voor gegaan, en geven aan dat het hen leven heeft veranderd. Bewust leven met inzicht en zelfliefde.

Het ‘pantser’ dat ik rond mij had gebouwd komt los. Ik geloof meer in mezelf en ben ook liever voor mezelf geworden. – Ellen

Zorg goed voor jezelf…. Wat hoor je dat toch vaak ! Het lijkt zo gemakkelijk. Voor mij was dat in ieder geval niet zo. Bij Laila kom ik telkens in een warm bad, waardoor je bijna vanzelf goed voor jezelf gaat zorgen.
Hier wordt op een liefdevolle manier echt naar je geluisterd. Respect en ruimte voor alles wat zich voordoet.
Laila dank je wel voor al jouw vrolijkheid en mooie inzichten.
Voor mij ben jij het voorbeeld geworden van wat er wordt bedoeld met compassie voor jezelf. – Paul

Wacht niet tot het te laat!

Je kunt door blijven gaan zoals je nu doet, of je kiest ervoor om nu de pas op de plaats te gaan maken, en ruimte te gaan geven aan de echte jij!

Het voelt spannend, je zult dingen los moeten laten, zaken anders aan gaan pakken. Ik kan je hierover een ding zeggen;

Het is het waard! Jij bent belangrijk, jij doet er toe!

Wacht niet tot je noodgedwongen tot stilstand wordt gebracht, maar doe dit vriendelijk. Zacht en moedig. De training die je leven positief veranderd.

Pak nu de kans!

Ja ik doe mee.