Stilte – Het vergeten medicijn

In onze moderne samenleving is het moeilijker dan ooit om stilte te vinden. We zijn omringd door geluiden, zoals het geronk van verkeer, het gerinkel van onze telefoons en de achtergrondmuziek van onze televisies. Het is geen verrassing dat stilte schaars is geworden en velen van ons moeilijk kunnen ontspannen en tot rust komen in stille omgevingen.

Krachtig medicijn voor lichaam en geest.

Maar stilte is een krachtig medicijn voor onze geest en lichaam. Het is bewezen dat stilte kan helpen bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van onze concentratie en het verhogen van onze creativiteit. Bovendien kan stilte ons helpen om dieper te verbinden met onszelf en de wereld om ons heen.

Echter, stilte is niet altijd gemakkelijk te vinden. Veel mensen vinden het moeilijk om stilte te accepteren, omdat ze zich ongemakkelijk voelen zonder constante afleiding. Maar hoe meer we oefenen met stilte, hoe makkelijker het zal worden.

Oefenen.

Een manier om stilte te vinden is door te mediteren. Meditatie is een bewezen manier om stress te verminderen en onze geest tot rust te brengen. Je hoeft niet per se te mediteren in complete stilte, maar het is wel bewezen dat stilte tijdens meditatie de effecten versterkt.

Een andere manier om stilte te vinden is door regelmatig wandelingen in de natuur te maken. Hierdoor kun je ontsnappen aan de continue stroom van geluiden en prikkels in onze stedelijke omgevingen. Probeer een wandeling te maken zonder muziek of telefoon en concentreer je op de geluiden om je heen, zoals de wind in de bomen en het geritsel van bladeren onder je voeten.

Stilte is niet alleen goed voor onze geest en lichaam, maar het is ook belangrijk voor onze sociale interacties. Het is soms makkelijker om te luisteren naar anderen en echt te verbinden met hen wanneer er minder geluiden en afleiding zijn.

Het verbetert je gezondheid.

Het is belangrijk om tijd te nemen om stilte te vinden en te waarderen, omdat het kan helpen bij het verbeteren van onze geestelijke en fysieke gezondheid.

Dus, neem de tijd voor stilte! Ga de natuur in, mediteer of dompel jezelf eens echt onder in stilte en doe mee met een stilte weekend.

In het weekend van 24-26 maart 2023 organiseer ik een stilte weekend waarin jij je aandacht naar binnen mag keren, om jezelf te ont-moeten en om de drukte eens om je heen met rust te laten.  (Ik wil hier meer over weten)

Stilte: de kracht van rust en reflectie

In onze drukke wereld waarin we voortdurend worden blootgesteld aan prikkels, is stilte een waardevol geschenk. In een tijd waarin de dagelijkse routine bestaat uit een opeenstapeling van activiteiten en afleidingen, kan stilte ons helpen om ons te concentreren op wat echt belangrijk is. Verken de voordelen van stilte en integreer het in je leven.

Stilte kan ons helpen om ons te concentreren op onze gedachten en gevoelens. In een wereld waarin we voortdurend worden blootgesteld aan afleidingen, kan stilte ons helpen om te reflecteren op wat er echt in ons omgaat. Het stelt ons in staat om onze gedachten te ordenen en ons te concentreren op wat echt belangrijk is.

Stilte helpt zoals eerder al gezegd, om stress en angst te verminderen. Het is bewezen dat blootstelling aan te veel prikkels kan leiden tot over-stimulatie en stress. Stilte kan ons helpen om te ontspannen en te kalmeren, waardoor we ons beter kunnen concentreren en onze emoties beter kunnen reguleren. Je staat steviger in je eigen schoenen en weet hoe om te gaan met tegenslagen of moeilijkheden in je leven.

Stilte kan ons ook helpen om ons creatieve proces te verbeteren. Wanneer we onze gedachten en gevoelens kunnen ordenen, kunnen we ons beter concentreren op onze ideeën en inspiratie vinden. Dit kan leiden tot creativiteit en productiviteit op lange termijn. Persoonlijk merk ik, bij elke retraite die ik doe dat de eerste dagen er allerlei ideeën door mijn hoofd gaan, en mijn creatieve proces flink op gang komt. Wat soms in de hectiek van de week wat minder tijd krijgt, en dan juist ruimte krijgt wanneer ik stil zit.

Integreren in je leven.

Maar hoe kunnen we nu stilte integreren in ons drukke leven? Hier zijn enkele eenvoudige manieren om stilte in ons dagelijks leven te brengen:

  1. Meditatie: Meditatie is een krachtige manier om stilte te ervaren en ons te concentreren op onze ademhaling en gedachten. Het kan ons helpen om te ontspannen en ons te concentreren op wat echt belangrijk is.
  2. Wandelen: Een wandeling in de natuur kan ons helpen om te ontspannen en te genieten van de stilte om ons heen. Het kan ons ook helpen om te reflecteren op ons leven en onze gedachten en gevoelens te ordenen.
  3. Stilte-oefeningen: Stilte-oefeningen zoals het uitschakelen van elektronische apparaten en het verminderen van sociale interactie kunnen ons helpen om stilte in ons dagelijks leven te brengen.

Kortom, stilte kan ons helpen om ons te concentreren op wat echt belangrijk is. Het helpt bij stress en angst te verminderen, het verbetert ons creatieve proces en helpt ons te ontspannen. Het is belangrijk om stilte in ons dagelijks leven te integreren, zodat we kunnen genieten van de voordelen die het biedt.

Doe het samen!

Wanneer je merkt dat je moeite hebt om dit alleen te doen, of het lukt je niet om stilte in je leven te integreren, neem dan contact op.

Of doe mee met:

  • Training mindfulness.  (Start binnenkort)
  • Meditatie les. (Elke donderdagavond)
  • Stilte wandeling. (1 x per maand, op zondagochtend; eerstvolgende: 12 maart)
  • Stilte dag. (4 x per jaar; eerstvolgende: 1 april zelfcompassie, 15 april mindfulness)
  • Stilte retraite. ( In het weekend van 24-26 maart 2023)

Gun jezelf een moment stilte en ervaar de kracht!

Ik ont-moet je graag.

Liefs,

Laila Visser