Strategie en emotie

Wist je dat onze eerste reactie op dingen niet geheel zuiver is? We reageren instinctief, onbewust en automatisch vanuit onze gedachten en emoties. We hebben onbewust bepaalde strategieën ontwikkelt om de onaangename emoties die opkomen niet te hoeven voelen.

We zijn als mens meester in het bedenken van strategieën, en wanneer we denken dat ze helpend zijn bij een situatie dan zetten we ze ook in bij andere situaties. En zo bouwen we onbewust aan niet-helpende strategieën/ gewoonte waardoor we eigenlijk onszelf saboteren.

Bereid zijn om te voelen

We hebben als mens niet goed geleerd om constructief te voelen.

Constructief voelen betekent de vaardigheid hebben om gevoelens er te laten zijn, en vervolgens kiezen wat je er mee gaat doen.

In plaats daarvan willen we zo snel mogelijk van onprettige gevoelens af, en blijven we daar oplossingen voor bedenken. De meest bekende zijn het vermijden, afreageren op anderen en de emotie (en alle gedachten) voor waar aannemen, waardoor de emotie het van je overneemt.

Deze mechanismen zijn niet helpend, ze zorgen niet voor een prettig gevoel, al laat je hoofd je dat wel denken. De vraag is: Ben jij bereid om te voelen wat er is?

Wat zou er gebeuren als jij de emotie toe laat?

Wanneer je ruimte geeft aan het voelen, en er bewustzijn aan toevoegt dan ontstaat er een heel ander fenomeen. Namelijk ervaring. Je gaat ‘ervaren’ in plaats van ‘denken over’ wat er is. Doordat je ervaart kun je kiezen hoe hier mee om te gaan, op een manier die echt bij je past en die jij belangrijk vindt. Een manier van reageren die past bij jou waarden en hoe jij in het leven wilt staan.

Stop je emoties dus niet weg, en schiet ook niet meteen in handelen!

Laat ze er gewoon zijn. Gun jezelf wat tijd, om ze te voelen, te ervaren. En dan komt er rust. En krijg je rust en ruimte zodat je anders kunt reageren. Niet vanuit impuls maar bewust en verstandig, aansluitend bij jezelf en het totale plaatje.

Wist je dat?

Een emotie duurt meestal zo’n 90 seconden en neemt daarna weer af.

Dat is kort he? Soms denken we dat we lang een emotie ervaren, maar dat komt meestal doordat we er mee bezig blijven in onze geest. Die houdt ons gevangen.

In het Engels is het E-motion. Energy in motion. Het is een bepaalde energie die door je heen beweegt. Emoties hebben ruimte nodig om er te mogen zijn, om op hun manier te bewegen, om een weg te vinden in jouw systeem om tenslotte er ook weer er uit te kunnen gaan.

Wat we meestal doen is ze vast zetten, omdat ze er niet mogen zijn. We verharden, blijven piekeren of zoeken naar een oplossing, krijgen gespannen spieren of we worden ziek. Ons lichaam laat echt weten dat we stil mogen staan om te voelen wat er in ons is en hier op een passende manier mee om te gaan.

Feel it to heal it.

Om anders met emoties en gevoelens om te gaan is een moment van aandacht en zorg nodig. Bezinning, tijd om te beseffen wat er nu werkelijk speelt en wat jij nodig hebt. Wat jij belangrijk vindt, en ook een moment waarop je bewust kunt kiezen hoe te handelen.

Marc Brackett en Robin Stern noemen dit een meta-moment.

Je neemt een pauze van de situatie waarin je je bevindt en haalt diep adem. Dit activeert je parasympatische zenuwstelsel, waardoor de aanmaak van het stresshormoon cortisol vermindert en je emotionele temperatuur daalt.

Dit geeft je tijd om je bewustzijn toe te voegen en contact te maken met je zelf, jouw waarden.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe reageerde je in het verleden op vergelijkbare situaties?
  • En wat zou de beste versie van jezelf nu doen? Wat vind jij belangrijk of hoe wil je nu echt verder?

Op deze manier kun je de impulsreactie weerstaan en op een andere, meer bij jou passende, manier reageren of antwoorden op de situatie.

Het is dus een pauze die je helpt te voorkomen dat je steeds blijft reageren of beslissingen neemt vanuit de emotie. Nu komt je bewuste (of observerende) zelf erbij, en die ziet / weet en voelt wat jij echt nodig hebt en belangrijk vindt.

Stel je voelt boosheid; een krachtige energie. Die wil eruit knallen of de ander eens flink de waarheid zeggen. In plaats van impulsief te handelen kun je een pauze nemen. Voelen wat er is. Voel hoe de energie door je lichaam raast. Dit duurt meestal zo’n 90 seconden. Voel hoe het verminderd en kalmer wordt. Dan kun je jezelf de vragen stellen. Waardoor je niet door de boosheid wordt meegenomen maar ruimte krijgt voor een bewuste keuze en manier van doen die jij belangrijk vindt.

Meta-moment

  1. Voel. Wordt je overvallen door een negatieve opmerking of situatie? Herken dan de neiging om impulsief te reageren. Herken de emotie die aanwezig is, en merk op welke veranderingen plaatsvinden in je gedachten en je lichaam of in beide.
  2. Stop. Neem een pauze van het moment en haal diep adem.
  3. Maak contact met je wijze zelf. Zie de beste versie van jezelf voor je. Hoe zou jij de beste versie van jezelf omschrijven? Wat vindt jij belangrijk? Je kunt je ook afvragen hoe je wilt reageren of hoe wil jij jezelf laten zien aan mensen?
  4. Bepaal je strategie en reageer. Geef antwoord op de situatie op een manier die bij je past, hoe jij in het leven wilt staan of in gedrag / verbinding met de ander wat jij belangrijk vindt. Dit is het moment waarop je kunt kiezen voor een gezond antwoord. De situatie positief benaderen of jezelf vriendelijk toespreken. Zo overbrug je het gat tussen de getriggerde versie van jezelf  die impulsief in de verdediging of vermijding gaat en de beste versie van jezelf die verstandig, passend en met de waarden vooropgesteld reageert.

Dit helpt ook! Het reguleren van je emoties is niet makkelijk. Het kost veel inzet, energie en vraagt veel van je brein. En dat werkt beter als je gezond, fit en uitgerust bent. Zorg dus goed voor jezelf! Probeer zoveel mogelijk gezond te eten, elke dag te bewegen en genoeg te slapen (8 uur per dag).

Het helpt ook om bewust tijd vrij te maken voor dingen waar jij blij van wordt, die passen bij wat jij belangrijk vindt, en om te oefenen met aandachtig ademen.

Hoe meer je tijd je neemt voor jezelf, voor je bewustwording, rust, adem, en wat jij echt belangrijk vindt, zorgt er voor dat je meer greep krijgt op je leven. En kunt leven op een manier die echt bij je past.

Heb jij nog vragen of wil je hier meer van weten of leren met emoties om te gaan? Neem dan contact met me op.

Ik wens je een mooie tijd, veel pauzes en succes met het ruimte geven aan emoties en anders reageren. Bewust in plaats vanuit impuls.

Liefs, Laila