Wat betekent een holistische aanpak?

Een holistische visie of holistische benadering gaat uit van het principe dat alles met elkaar is verbonden. Alles om je heen, alles in jezelf, is energie en energie verbindt. Het geheel is een systeem, en in een systeem is alles met elkaar verbonden.

Betekenis

De letterlijke betekenis is terug te leiden naar het Griekse woord Holos, wat geheel betekent. Wanneer we dus holistisch naar iets kijken betekent dat we kijken naar het geheel. Achter dat wat je voelt, ziet, denkt of op een andere manier ervaart, gaat namelijk vaak meer schuil dan op het eerste gezicht waarschijnlijk lijkt.

De holistische visie en de systemische kijk vallen samen; je bent namelijk één systeem: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Elk systeem heeft zijn eigen kenmerken, door de samengestelde delen, de samenhang, de ordening en ook de interactie onderling. Geven een duidelijk beeld van hoe het systeem werkt.

De holistische benadering gaat er dus van uit dat allesomvattend is, alles is met elkaar verbonden en het beïnvloed elkaar. Het ene deel kan niet zonder het ander en een verandering op een bepaald niveau beïnvloedt alle andere niveaus. Daarom kijk ik dus altijd naar jou, in je menszijn als een geheel.